2019. október 2-án Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetője és Sven Sitte, a thyssenkrupp vezérműtengelyeket gyártó, jászfényszarui gyárának igazgatója elvégezték az első jelképes kapavágást a vállalat új motoralkatrész gyárának építésén Pécsett, és ezzel megkezdődtek a több mint 17 milliárd forintos autóipari zöldmezős beruházás kivitelezési munkálatai. Az üzemben nagyhatékonyságú vezérműtengely - és elektromotor alkatrészeket állítanak majd elő. A gyár már jövőre elkészül, és várhatóan a sorozatgyártás is 2020-ban indul. Az új gyártóegységgel mintegy kétszáz új közvetlen munkahely létesül.

„Legmodernebb, az Ipar 4.0 szabvány szerint működő gyárainkban nem csak a termék, hanem az előállítás módja is világszínvonalú. A thyssenkrupp egésze felkészült az autóipar változásaira, mint amilyen például az elektromos járművek előretörése, és gyorsan, rugalmasan vagyunk képesek reagálni a piaci folyamatokra. Az elmúlt években azonban nem csupán a legmodernebb gyárakba beruháztunk, hanem fejlesztési tevékenységeink szélesítésébe is” - fogalmazott Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője. 

A thyssenkrupp már a kezdetektől fogva számít a városra, az itt élőkre és igyekszik minden területen a lehető legtöbb helyi szakembert, vállalatot és vállalkozót igénybe venni.  Első lépésben a gyár megépítésére keresnek kivitelezőt, de számos más területen is hamarosan lehetőség nyílik a beszállítók számára. A vállalat már megkezdte a toborzást is: elindult a majdani gyár vezetőinek kiválasztása, jövő év elejétől pedig már a középvezetőktől egészen operátorokig zajlik majd a felvétel. A gyár termelése 2022-re fut fel teljesen, addig fokozatosan veszik majd fel a közel 200 munkavállalót.

A thyssenkrupp a legintenzívebb ipari és technológiai befektető Magyarországon: összesen az utóbbi három évben négy telephelyen már közel 50 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat autóipari beszállítói területen az országban, és a pécsi gyár építése mellett a budapesti kompetenciaközpont is folyamatosan bővül. A fejlesztés mellett a vállalat gyártással és összeszereléssel is foglalkozik hazánkban:  Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készítenek. Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Center-t is működtet.

A thyssenkrupp autóipari területének sikertörténete pontosan húsz évvel ezelőtt kezdődött Magyarországon, amikor magyar mérnökök és a thyssenkrupp közösen új, elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésébe fogtak. Jelenleg közel kétezer munkatársa van a vállalatnak hazánkban.

Please publish modules in offcanvas position.