Szoftverfejlesztés

Az osztály feladata a vevői követelmények és a rendszerkoncepciók alapján a beágyazott szoftver specifikálása és megvalósítása.

mainheader_szoftverfejlesztes_780x325.jpg

Szoftverfejlesztés

Az osztály feladata a vevői követelmények és a rendszerkoncepciók alapján a beágyazott szoftver specifikálása és megvalósítása.

Miért érdekes a munkánk?

header-softwaredev01.jpg

Osztályunk egyes feladatkörei, bár más és más fókusszal rendelkeznek, a napi munka során mégis egymáshoz közel, együttműködő csapatként dolgozunk, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy szaktudásával segítse a másik munkáját.

A rendszert nagy példányszámban (évente milliós nagyságrend) gyártják, így a hardvert erősen ároptimalizáltan kell megtervezni. Ennek az a következménye, hogy amit lehet, szoftver funkciókkal kell megoldani a hardver egyszerűsítése érdekében, így például, ahol lehet, becslő algoritmussal helyettesítünk szenzorokat. Ez kreatív, innovatív gondolkodást igényel, szintúgy mint a funkcionalitások robosztus és biztonságos megvalósítása.

A rugalmas és testre szabható megoldások megtalálása rendkívül izgalmas feladat. Sikerének legjobb ismérve az, amikor egy új, váratlan igényt könnyen és gyorsan meg lehet valósítani a rendszer architektúrájának alapvető megváltoztatása nélkül. Szintén izgalmas feladat a szoftvert „éleszteni”: az integráció során a működést tesztpadon ellenőrizni és látni, ahogy a funkciók megelevenednek.

A szervezetben betöltött szerepünk

header-softwaredev02.jpg
Osztályunk a Rendszer- és járműdinamikai, a Tesztelési, az E/E Hardverfejlesztési és a Funkcionális Biztonsági osztály munkájához is kapcsolódik. A rendszerszintű koncepciókról, követelményekről a System Design-tól értesülünk, illetve nekik adunk visszajelzést ha a kivitelezés során ezeket érintő probléma merül fel. Az E/E Hardver osztálytól kapjuk a driverek és becslők elkészítéséhez szükséges információkat, a testreszabáshoz szükséges paramétereket.

A szoftver dokumentációját és implementációját a Teszt osztálynak adjuk tovább, akik az integrált szoftver működését ellenőrzik. Munkánk során szorosan együttműködünk a Rendszerbiztonsági osztállyal, akik definiálják nekünk a rendszer koncepcióból következő diagnosztikák részleteit, segítenek az általunk javasolt szoftver megoldások biztonságosságának kiértékelésében, és velük közösen végezzük a termék biztonsági analízisét is.

Tevékenységeink

A vevői követelmények és a rendszerkoncepciók felhasználásával definiáljuk a szoftver követelményeket, elkészítjük a szoftver architektúrát. Az architektúra tervezés során fontos szempont a rugalmasság és testreszabhatóság, hogy termékeink minél könnyebben igazodjanak az egyes vevők igényeihez, és a futtató hardverhez; valamint a biztonságos és robosztus megvalósítása a funkcióknak, amelyek nemcsak ideális körülmények között, hanem hiba esetén is képesek elvégezni a feladatukat.

Elkészítjük az egyes komponensek részletes tervét és implementációját, figyelembe véve a használt mikrokontrollernek az adottságait. Biztonságkritikus rendszer révén nem csak a C nyelv jó ismerte szükséges, de azt is kell tudni, hogy milyen programozási konstrukciókat lehet biztonsággal használni. A komponens implementációján kívül azok tesztelését is elvégezzük.

Architektúrális receptek alapján a lefejlesztett komponensekből a konkrét szoftverrendszert összeépítjük és konfiguráljuk. Ez messze nem triviális feladat; a széles hardver paletta és a változatos vevői követelmények kielégítése érdekében a szoftver sok beállítási lehetőséggel bír. A feladatkört ellátó szoftver integrátorok azok, akik először lehelnek életet a rendszerbe, először látják hogy a szoftver működteti a hardvert – hogy „forog a motor”. Ha pedig ez nem sikerül, akkor rendszerismeretük és hibakeresési képességük felhasználásával lokalizálják a problémát, és az első ötleteket adják a későbbi javításhoz.

Biztosítjuk a kiszállított szoftver és a hozzá tartozó dokumentációk, jelentések egységességét a későbbi nyomonkövethetőség érdekében. Az ehhez szükséges lekérdezések, eszközök fejlesztése is e feladatkörbe tartozik.

Please publish modules in offcanvas position.